Hitte stress
Honden zweten niet
Honden kunnen niet zweten zoals mensen dat doen. Ze hebben daardoor snel last van de warmte. Door snel te gaan ademen (hijgen) raken ze hun overtollige warmte kwijt; water verdampt met de (uit)ademingslucht. Tevens zweten honden via hun voetzolen. Te veel zon of warmte kunnen bij een hond leiden tot coma en zelfs de dood. Pas extra op bij wandelen over warm asfalt. De hond kan oververhit raken en tevens is er kans op blaarvorming aan de poten. Laat uw hond dus zoveel mogelijk over een bedekte bodem lopen (bv. gras, heide). Het rennen naast de fiets en/of spelletjes met een bal/stok moet u bij hoge temperaturen vermijden. Neem bij een noodzakelijk langere wandeling altijd een fles water mee zodat u en uw hond onderweg wat kunnen drinken.
Wanneer uw auto in de zon stilstaat, kan de temperatuur binnen snel oplopen tot zo’n 50o C (ook wanneer de ramen iets open staan). Laat uw hond dus nooit in de auto bij warm weer. Bij een buitentemperatuur van 20o C en zon op uw auto, kan het al fout gaan. Lange ritten maken met de hond in de auto moet vermeden worden (tenzij u een airco bezit).
Treft u een oververhitte hond aan: zo snel mogelijk uit de warme omgeving halen, overgieten met koud water (of alcohol/spiritus), eventueel een natte doek over de hond leggen (let op dat de hond niet onderkoeld raakt!).
Adviezen bij heet weer:
- Zorg voor schaduw voor uw hond
- De hond niet/niet te lang in de auto
- Weinig activiteiten: geen bal/stokken gooien, niet fietsen
- Altijd vers/fris drinkwater ter beschikking
- Zwemwater kwaliteit in verband met Botulisme: bij dode watervogels de hond niet laten zwemmen
- Jaarlijkse vaccinaties nog op orde? Bij zwemmende honden is vooral de Ziekte van Weil belangrijk. Deze wordt via ratten overgebracht.
Demodex Mijt
Vooral bij jonge honden komt een infectie met de demodex mijt regelmatig voor. Dit wordt demodicose, of jonge hondenschurft genoemd.
De demodexmijt is een mijt die van nature voorkomt in de huid van de hond.
Wanneer de weerstand van de hond (nog) niet optimaal is, kan de mijt problemen veroorzaken.
Bijvoorbeeld jonge dieren, of oude en zieke dieren. Vaak zie je het bij jonge honden die bijna geslachtrijp worden.
Dus vlak voor de loopsheid, of bij een reu tussen de 6 en 9 maand.
De demodexmijt is gastheerspecifiek. Dat wil zeggen dat de mijt niet van de hond naar de kat of de mens overloopt.
Verschijnselen ?Demodicose is vaak gelokaliseerd op de kop en de poten.
Het begint met kale, wat rode plekjes die kunnen jeuken. Af en toe blijft de jeuk achterwege.
In een later stadium kunnen er korstjes ontstaan en kan de huid schilferen. Af en toe is er sprake van uitgebreide kaalheid en ontsteking, die gepaard gaan met veel jeuk.
Hoe wordt de diagnose gesteld? ?Door middel van een huidafkrabsel wordt de diagnose demodicose vastgesteld.
Met een speciaal scherp lepeltje krabt de dierenarts een dun huidlaagje af en bekijken dit onder de microscoop.
De mijten lijken een beetje op een ouderwetse bolknak sigaar met pootjes.
De therapie bestaat uit het bestrijden van de mijten met een speciale shampoo (ectodex) die op de plekken wordt aangebracht.? Of met Advocate pipetten.
Omdat demodicose gepaard gaat met een weerstandsvermindering van de huid, adviseren wij om de huid te ondersteunen met extra vitaminen en vetzuren (wij adviseren daarvoor Megaderm van Virbac).