Karakter van de Mopshond

De Mopshond houdt erg veel van gezelligheid, hij doet niets liever dan bij de (zijn) mensen zijn. Mopsen vinden het daarom ook heerlijk om overal mee naar toe te mogen. De Mopshond is een hond die wel consequent maar niet te hard moet worden opgevoed. In het begin is de speelse Mops wel een beetje druk, omdat ze zeer energiek zijn. Maar hoe ouder ze worden des te rustiger.Een mopshond knort (echter niet vanwege ademhalingsproblemen), is grappig-koppig en lichtgeraakt, zeer moedig en kan oud worden, 14 jaar is geen uitzondering. Ook is de Mops een echte kindervriend en zeker niet agressief naar mensen of soortgenoten toe. De visite wordt meestal luidruchtig onthaald, want de Mops “waakt” wel over huis en haard. Zij zijn echter blij met ieder bezoek.

_MG_6504_1024

Origine
De Mopshond komt van oorsprong uit China, evenals andere kort neuzen honden zoals de Pekinees. In het midden van de 19de eeuw werd het ras geïmporteerd door met name Nederlandse handelaren van de Verenigde Oost-Indische Compagnie en via Nederland kwam het ras in Engeland terecht, waar het snel zeer populair werd, vooral in de hogere kringen.
Voorkomen
Een mopshond heeft een groot, zwaar hoofd, rond maar niet appelvormig, met een korte, stompe, vierkante snuit en diepe rimpels op het voorhoofd. De mooie donkere, grote ogen kunnen je vaak heel meewarig aankijken.De mopshond heeft een vierkant en compact lichaam, vaak omschreven als multum in parvo (veel hond in een klein lichaam). Een mops is dan ook kort en gedrongen, breed bij de borst en voorzien van ver naar achteren lopende, stevige ribben. De staart is zo strak mogelijk gekruld en wordt over de heup gehouden, een dubbele krul is helemaal perfect. De vacht van een mopshond is glad, zacht en glanzend. Een mops is er in de kleuren zwart en beige, waarbij in de beige variant soms de nuances zilver en abrikoos voorkomen. Elke kleur moet zuiver zijn om de aftekeningen goed tot zijn recht te laten komen, zoals het zwarte masker, de duimafdruk op het voorhoofd en (naast de krulstaart en de platte snuit) het andere karakteristieke punt van de Mopshond, namelijk de aalstreep (zwarte streep van de achterhoofdsknobbel tot aan de staartpunt).